A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Szent Mauríciusz Kórus - Bakonybél

A Szent Mauríciusz Kórus 2002-ben alakult Bakonybélben, az ottani bencés monostor szerzeteseinek kezdeményezésére. A helyi plébánia híveiből és szerzetesekből álló együttes elsődleges célja, hogy az istentiszteleti alkalmakat énekével szebbé, gazdagabbá tegye. Műsorukon főként középkori kanciók, reneszánsz és barokk motetták, kortárs szerzők művei szerepelnek. Az alig 1200 lelkes község szinte egyetlen felnőtt művészeti együtteseként fellép a község különböző ünnepségein, megyei és országos kórustalálkozókon. 2011-ben a KÓTA-tól ezüst minősítést kapott, 2017-ben a Mária Rádió kórusversenyén vegyeskari kategóriában ezüst minősítéssel és különdíjjal ismerték el. Több hazai és külföldi kórussal ápol baráti kapcsolatokat, fellépett Németországban, Ausztriában, Szerbiában, Csehországban, Horvátországban és Olaszországban.  2021 óta segítője és közreműködője a Szent Mauríciusz Monostor „Vallis musicalis-zenével teli völgy a Bakony szívében” nemzetközi egyházzenei programsorozatának és a Bakonybéli Kórusakadémiának. Feldolgozták, bemutatták és daloskönyvben megjelentették Kodály Zoltán 1922-es bakonybéli gyűjtéseit, karácsonyi repertoárjukat cd-n adták ki. 

A közösség egyik legkedvesebb emléke a 2023-as Szent Gellért-emlékév keretében szervezett velencei zarándoklat, Murano szigetén a Szűz Mária és Szent Donát bazilikában Szent Gellért sírjánál, az olaszországi magyar lelkészség jelenlétében celebrált magyar mise zenei szolgálata. 

 A kórus karnagya 2007 óta Dr. Baán Izsák bencés szerzetes, a Szent Mauríciusz Monostor perjele.

 

Dr. Baán Izsák OSB

Dr. Baán Izsák Komlón született és nevelkedett, ahol a Kodály által alapított és az ő nevét viselő ének tagozatos általános iskola és Tóth Ferenc karnagy úr személyisége egy életre meghatározta a zene, a kórusmuzsika iránti érzékenységét.  A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett Pécsett, majd felsőfokú tanulmányait Rómában és Budapesten végezte. 2001-ben lépett be a bencés rend bakonybéli monostorába. 2008-ban tett örök fogadalmat, 2012-ben szentelték pappá. Teológiai doktorátusát a római Szent Anzelm Egyetemen szerezte, tanított a Sapientia Hittudományi Főiskolán és Rómában. Kutatásának tárgya a korai szerzetesség irodalma és lelkisége. Számos cikk és könyv szerzője, fordít ógörögből, latinból, szírből és élő európai nyelvekből. Tagja több tudományos társaságnak és könyvsorozat szerkesztőbizottságának. 

2019-től a bakonybéli bencés közösség elöljárója. 

Karnagya a Szent Mauríciusz Kórusnak, tagja a szerzetesi scholának és az Ausculta Énekegyüttesnek.

8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu