A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

XIX. Kodály Napok

2023. május 19 - 21. között Vegyeskarunk Galántán vendégszerepelt a XIX. Kodály Napok rendezvényen.

Veszprém Város Vegyeskara 1999 óta immár nyolcadik alkalommal volt a rendezvény vendége, egyedüliként képviselve az anyaországi kórusokat. 

A Kodály Napok a felvidéki magyar kórusok találkozója, a Csemadok által három évenként szervezett seregszemle, amikor szakmai zsűri értékeli a tudásukat, és további biztatást, tanácsokat kapnak a kórusmunka folytatásához. Erdélyi Ágnes karnagy szintén nyolcadik alkalommal vett részt a zsűri munkájában. Az idei találkozóra tizennégy kórus jelentkezett. 

Veszprém Város Vegyeskara a nyitókoncerten Deákiban a római katolikus templomban, másnap a diószegi templomban, vasárnap a zárórendezvényen énekelt.

Műsorukon magyar szerzők - Bárdos Lajos, Daróci Bárdos Tamás, Kodály Zoltán - a cappella művei mellett orgona kísérettel Horváth Márton Levente Szent Mihály himnusza, Kocsár Miklós Magnificat-ja, és Liszt Ferenc Tu es Petrus – részlet a Krisztus oratóriumból - hangzott el.

Közreműködött Friedler Magdolna orgonaművész.  

Vasárnap délután a galántai Esterházy kastélyparkban Kodály Zoltán emlékművénél a résztvevők koszorúzással, közös énekléssel emlékeztek meg a népdalgyűjtő, zeneszerzőről, aki gyermekkorának meghatározó éveiben Galántán élt. Majd a parktól a művelődési házig a Kodály Zoltán úton énekelve vonultak végig a kórusok. Veszprém részéről a koszorúzáson részt vett Halmay Gábor önkormányzati képviselő, a Közjóléti Bizottság elnöke is. 

A Kodály Napok gálahangversenyén a felvidéki kórusok a versenyprogramjukból egy-egy művet énekeltek, az eredményhirdetés után a vendég: Veszprém Város Vegyeskara zárta a nagyszabású és felemelő műsort, Kodály Petőfi Sándor A magyar nemzet c. versére írt művét adta elő nagy sikerrel. Végül a mintegy 300 kórustag felvidéki népdalcsokrot és az örökérvényű Kodály kánont, a „Forr a világ” – Berzsenyi üzenetét énekelte együtt.

A díjak sorában Veszprém Város Vegyeskara különdíja is szerepelt: meghívás a jövő évi Magyar Kórusok Találkozójára, amelyet a rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskar érdemelt ki.

A kórusok egyenkénti műsorai, a sok közös éneklés a dalosok és a közönség számára is lélekemelő perceket szereztek, erőt adva a kórusélet újjáépítéséhez, a szellemi örökség további életben tartásához.

A Kodály Napok a felvidéki magyarság emblematikus rendezvénye, amelyet jelenlétükkel, bíztató szavaikkal megtiszteltek a Csemadok országos vezetői, Galánta és a vendéglátó környező falvak polgármesterei és a Szövetség Magyar Párt elnöke is.

Szombaton Nagyszombatba kirándult a kórus, Bartalos Ottmár értő vezetése mellett.

8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu