A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Veszprémben jártunk

A Magyar Kórusok Találkozóján vendégünk volt a Blaha Lujza Vegyeskar Rimaszombatról. Megírták, hogy milyen volt számukra.

"Ki énekel, nem fél. Ki énekel mesél.

 Ki énekel fényt hoz. Ki énekel, az él.“

​                                        (Tóth Árpád) 

 

A Blaha Lujza Vegyeskar az idézetben leírt gondolatokat sajátjának vallva 2023. májusában ismételten részt vett a galántai XIX. Kodály Napokon a szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenyén. Ezen a megmérettetésen énekkarunk már nem először aranyminősítést szerzett. Sikeres szereplésünk megkoronázásaként emellett elnyertük Veszprém Város Vegyeskara Hangvilla különdíját, a meghívást a Magyar Kórusok Találkozójára. Ezt az elismerést  nagy megtiszteltetésként fogadtuk, hiszen tagjaink nem foglakozásszerűen, hanem szabad idejüket kihasználva kedvtelésből  énekelnek. Itt kell megemlíteni galántai szereplésünk fő letéteményesét, Sósik Szilárd karnagyot, aki fiatal kora ellenére kellő hozzáértéssel és jó érzékkel választja ki a repertoárunkban szereplő darabokat.

A galántai szereplésünk utáni időszak az énekkar életében a készülődés jegyében  darabok válogatásával és gyakorlásával telt. Végre elérkezett a régen várt indulás napja! Veszprémbe való megérkezésünkkor szinte azonnal tapintható volt, hogy a városban gazdag kulturális élet zajlik. Ennek méltó bizonyítéka fellépésünk helyszínének látványa, a veszprémi  Hangvilla  épülete, amelyben Erdélyi Ágnes karnagy, mesterpedagógus kedves szavakkal üdvözölt minket. Röviden tájékoztatott  a ránk váró eseményekről és szinte azonnal  belecsöppenhettünk a zene csodálatos világába, ugyanis az esti program keretén belül meghallgathattuk Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládjának hangversenyét a VVV Vokál, a Dúdoló Népzenei Műhely, a VVV Senior és Veszprém Város Vegyeskara előadásában. Fergeteges élményben volt részünk! A koncertet követően  vendéglátóinkkal közösen a helyi kávézóban vidám beszélgetéssel, kellemes nosztalgiazene hallgatásával múlattuk az időt. S hogy ez a nap se múljon el énekszó nélkül, szálláshelyünk kertjében saját szórakoztatásunkra még egy kicsit énekelgettünk.

A következő napon a megszokottnál is nagyobb izgalommal készültünk az esti fellépésre. A délelőtt akusztikai próbával telt el, majd pihenésképpen állandó kísérőink Bárczi Ágnes és Schvéderné Horváth Mária lelkes odaadással megmutatták városuk nevezetességeit. Olyan történelmi emlékek megtekintésében volt részünk, amelyekre minden magyar büszke lehet. Feltöltődve tértünk vissza a délutáni összkari próbára, ahol először érezhettük át a zene és ének igazi összetartó erejét, hiszen egymástól  távol élő emberek  az első pillanattól kezdve,  összehangoltan, egy kórusként énekelték a neves karnagyok által vezényelt zeneműveket. Lélekemelő volt számunkra a többi kórussal együtt énekelve megtapasztalni a közös előadás  szépségét. Ez az  érzés az esti gálakoncerten még fokozódott. A nap csúcspontja volt!  Veszprém Város Vegyeskara, a Szent Mauríciusz kórus, a Szent Cecília kórus, a Cantus Iuventus, a Vox Humana,  és a Blaha Lujza Vegyeskar bebizonyították, hogy énekelni jó dolog, mert örömet okoz, az önelfogadást szolgálja és nem utolsósorban összeköti az embereket.

Egy ilyen felejthetetlen est után érkezett el az V. Magyar Kórusok Találkozója utolsó napja, amikor énekkarunk a Regina Mundi templomban adhatott koncertet. Gyönyörű, érzelemdús befejezése volt ez a Veszprémben eltöltött napoknak.  

Végezetül elmondhatjuk, hogy a hagyományosan magyaros vendéglátás mellett csodálatos élményekkel és érzésekkel gazdagodtunk. Kellemes, baráti sőt családias hangulat jellemezte az ott eltöltött idő minden pillanatát. Kísérőink közvetlensége, segítőkészsége is hozzájárult, hogy szinte otthon  érezhettük magunkat a zene fővárosában, Veszprémben. Öröm volt hallgatni a jobbnál jobb kórusokat és boldogsággal tölt el, hogy mi is részesei lehettünk egy ilyen rangos rendezvénynek. Az pedig különösen jó érzés számunkra, hogy egy olyan kiváló kórus, mint a váci Vox Humána tagjai és karnagya szívből, szeretettel gratuláltak előadásunkhoz.  

Köszönjük vendéglátóinknak a kitűnő szervezést, a színvonalas és nagy hozzáértéssel összeállított kultúrprogramokat! Szép hétvége volt, amire mindig emlékezni fogunk!

 

                                                 Blaha Lujza Vegyeskar, 

8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu