A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

6. műhely: „Almafa álma”

6. műhely: „Almafa álma”

Női karok magyar költők verseire... Tóth Péter zeneszerző, Mindszenty Zsuzsánna karnagy

Bemutató: Tóth Péter – Mechler Anna: Almafa álma

Karnagy: Mindszenty Zsuzsánna

Hangszeres kíséret: zongora és kamarazenei együttes


Összkari repertoár:

Karai József – Nagy László:  Új regösének

Kocsár Miklós – Fazekas Mihály: Exurge cor meum

Zombola Péter – Vajda János: Éjjelek           

Barabás Árpád – Rab Zsuzsa: Ráolvasó       


Résztvevő kórusok:

Ajkai Pedagógus Női Kar – Petheő Balázsné

Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kamarakórusa – Budapest – B. Horváth Andrea

Diósdi Nőikar – Sirákné Kemény Kinga

Gizella Nőikar – Veszprém – Borbásné Gazdag Gabriella 

Musica Nostra Nőikar – Budapest – Mindszenty Zsuzsánna

Pataky Nőikar – Budapest – Dr. Fazekas Ágnes

Telki Nőikar – Halász Károly



Tóth Péter zeneszerző

Tóth Péter 1990-ben, Petrovics Emil osztályában szerezte meg a diplomáját. Azóta a magyar és a nemzetközi zenei élet ismert és elismert szerzője lett. Művei – különösen kórusművei – a kórusrepertoár állandó részét képezik, versenyek kötelező anyaga és rendszeresen felhangzanak Magyarországon kívül Amerikában, Japánban és olyan távoli helyeken, mint Izland is. Minden műfajban alkot a szóló művektől az oratórikus kompozíciókig. Művei 36 lemezen és DVD-n hallhatók. Árgyélus királyfi című meseoperáját a Szegedi Nemzeti Színház, Tóték című operáját a Magyar Állami Operaház mutatta be. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánhelyettese, tanszékvezető egyetemi tanár. Munkásságát Erkel-, valamint Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. Magyarország érdemes művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.



Mindszenty Zsuzsánna karnagy

Dr. Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjas karnagy, zenetanár 1978-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanárai többek között Szőnyi Erzsébet és Párkai István voltak.  2004-ben DLA fokozatot szerzett Summa Cum Laude minősítéssel.

1985-től 35 éven át az ELTE BTK Zenei Tanszékén karvezetést és kórusgyakorlatot tanított és vezette az ELTE Nőikart, valamint néhány éven át a Pro Musica Vegyeskart is. 1994-ben megalapította a Musica Nostra Kórust. Együtteseivel számos bel- és külföldi versenyen értékes díjakat nyertek. Repertoárjukban kiemelt helyet foglal el a kortárs kórusművészet, számos magyar zeneszerző művét mutatták be. 

Rendszeresen részt vesz magyar és nemzetközi kórusversenyek zsűrijében, továbbképzéseket és énekes műhelyeket, nyári kurzusokat vezet itthon, Európában és az Egyesült Államokban.  

Az ARTISJUS többször is díjazta, 2020-ban a Magyar Kortárs Zenéért díjat kapta. 2022-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitűntetésben részesült.

A Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, 2012 – 2021-ig a KÓTA elnöke, jelenleg társelnöke.  


8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu