A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Veszprém Város Vegyeskara

Veszprém Város Vegyeskara

Az 1956 szeptemberében Zámbó István által alapított kórus 67 esztendeje résztvevője, formálója Veszprém és környéke művészeti életének. Hosszú, gazdag történetét szakmai és közösségi elismerések, díjak, kitüntetések kísérik.

Veszprém Város Vegyeskara

 

Az 1956 szeptemberében Zámbó István által alapított kórus 67 esztendeje résztvevője, formálója Veszprém és környéke művészeti életének. Hosszú, gazdag történetét szakmai és közösségi elismerések, díjak, kitüntetések kísérik. Legutóbbi szakmai elismerésüket 2019-ben érdemelték ki: a magyar kórusminősítő zsűri újra "Hangversenykórus" címre tartotta érdemesnek a vegyeskart. 1989 óta Erdélyi Ágnes a művészeti vezető, és nagy szerepe van a közösség vezetésében a mindenkori elnökség tagjainak is.

A kórusegyesülethez több éneklő közösség tartozik: a VVV Oratóriumkórus, a „Vokál” ifjúsági vegyeskar, a „Dúdoló” Népzenei Műhely. 

A pandémia után VVV Senior elnevezéssel alapítottak új éneklő csoportot, amely örömteli, elvárásoktól mentes közösségi énekléssel teszi teljessé az idősebb dalosok életét. 

Időnként kisebb kamarakórus, nőikar, vagy a férfiak „Kadarkara” lép fel hangversenyeken, fesztiválokon, ünnepélyeken.

A repertoár ezért rendkívül széles: a legnagyobb ének- zenekari művek (misék, requiemek, egyéb oratóriumok), a cappella kórusművek minden korból és műfajból, népdalok és feldolgozások, és alkalmanként vokális szórakoztató zene (bordal, jazzkórus, könnyűzenei feldolgozás) is felcsendül a különböző formációk előadásában.

A kórus nagy hangsúlyt fektet a gyermekek, fiatalok énekes nevelésére, a veszprémi zeneiskolával és az ének-zenei általános iskolával karöltve szervezi a hangversenyeket, táborokat, zenei előadásokat. Veszprém új művészeti központjában, a kiváló hangversenyteremmel rendelkező Hangvillában dolgozik, ahol évente 4-5 teljes estét betöltő hangversenyt ad. Rendszeresen közreműködnek velük zenekarok (a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar, győri, szombathelyi, szolnoki, székesfehérvári, budapesti szimfonikus zenekarok, a Los Gringos latin zenekar), kórusok, valamint hangszeres szólisták és kamaraegyüttesek.

Veszprém Város Vegyeskara évtizedeken át házigazdája volt különböző nemzetközi kórustalálkozóknak: Europa Cantat és Vivace fesztiváloknak. Az utóbbi években életre hívta Veszprémben a Magyar Kórusok Találkozóját, amelyre az anyaországi kórusokon kívül vendégként fogadja a határokon túli magyar együtteseket is. Rendszeresen részt vesz a hazai és nemzetközi kóruséletben, a Kóta aktív zenei-bázisa, jelen van az Europa Cantat fesztiváljain.  Különleges kötődés fűzi az együttest a Kodály Napokhoz és a felvidéki magyar dalosokhoz, 1999 óta minden alkalommal fellépett Galántán, örömmel szólaltatva meg Kodály legnagyobb műveit: a Psalmus Hungaricust, a Budavári Te Deumot, vagy a Missa Brevist.

A jelenlegi válságokkal teli időszakban sok energiát fordít a kórus arra, hogy tartsa, illetve újraszervezze a zenei munka anyagi és közösségi kereteit, e mellett pedig aktív résztvevője és formálója az egész évben zajló "Veszprém-Balaton Európai Kulturális Fővárosa" rendezvénysorozatának. Június első hétvégéjén lesz házigazdája a veszprémi Dalvölgy-nek, amelyre 1500 éneklő magyart várnak.

8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu