A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Történetünk dióhéjban

Történetünk dióhéjban

Veszprém Város Vegyeskarának története

1956 szeptember 25-én alakult, Zámbó István vezetésével. Évtizedek óta az ország egyik vezető nagyvegyeskara, Magyarországon és külföldön a magyar kóruszene elhivatott, avatott tolmácsolójaként tartják számon. Tanúsítják ezt a hazai és nemzetközi versenyeken elért eredmények: az arezzói, goriziai, llangolleni nemzetközi versenyek többszörös első helyezései. Ugyancsak jelentős szakmai és forró közönségsikert aratott több alkalommal Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen és a BBC kórusversenyén. Veszprém Város Vegyeskara 1967 óta van jelen az Europa Cantat nemzetközi kórusszövetség nagyszabású nemzetközi rendezvényein - résztvevőként, színvonalas szereplésével tovább öregbítve nemzetünk zenei hírnevét, és házigazdaként, a Nemzetközi Éneklő Heteken (1968, 1971, 1992, 1996)

Zámbó Istvántól 1982-ben vette át az együttes irányítását Katona Tibor, majd pedig – a rendszerváltással egy időben, 1989 hajnalán – új, fiatal, dinamikus karnagy került a vegyeskar élére: Erdélyi Ágnes. Megváltozott a világ, megváltoztak a feladatok – de a fő céljuk, melyet mottójuk fejez ki a legteljesebben, változatlan maradt: „Itt valamennyien azt valljuk, hogy az élet zene nélkül nem lehet teljes, és mit sem ér. Szeretnők beoltani ennek tudatát mindazokba, akiknek sejtelmük sincs arról, micsoda szépségek rejlenek a zene tündérkertjében”.

Szép szakmai sikereket ért el az együttes jelenlegi karnagya, Erdélyi Ágnes vezetése alatt is, ezt bizonyítja a legutóbbi, 2019-es „Hangversenykórus” minősítés, és a tény, hogy a legrangosabb magyar zenekarok választják partner-együttesnek oratórium-előadásaikhoz. Külföldi hangversenykörútjai során Európa sok országában képviselte a kórus hazánk zenekultúráját. Szinte állandó meghívottja a Kodály Zoltán Kórusversenynek a szlovákiai Galántán, és időről időre ellátogatnak Erdély magyarok lakta vidékeire is. A folyamatos és élő kapcsolatból született meg a „Magyar Kórusok Találkozója” sorozat gondolata 2017-ben, amely révén évente találkozási fórumot rendez az együttes a hazai és határainkon kívüli magyar énekkarok részére. 

Repertoárján a zeneirodalom a cappella gyöngyszemei mellett az oratórium irodalom mesterművei is szerepelnek. 15-20 koncertet ad évente. Hazai zeneszerzők gyakran dedikálják műveiket Veszprém Város Vegyeskarának valamint több ősbemutató fűződik a kórus nevéhez Csemiczky Miklós, Karai József, Kocsár Miklós, Orbán György, Vajda János műveiből. 

 

A kórus élete, működése a kezdetektől szorosan összefonódott Veszprém zenei életével, amelynek szerves része, alakítója. A hagyományos Requiem- és Karácsonyi koncertek mellett sok évtizede nemzetközi kórusesemények házigazdája: a már említett Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Heteken túl, az 1990-es években Amerikai-Magyar Kórusnapok, majd a Millennium évétől a Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál eseményei vonzottak Veszprémbe dalosokat az egész világból. 

Kitüntetései közül kiemelkedik a szaktárca Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díja, amelyet 2003-ban, az amatőr énekkarok közül elsőként vehettek át. 

A Pro Urbe Veszprém és Gizella-díjas vegyeskar 1997-től egyesületi formában, Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával, a város kiemelt művészeti együtteseként működik, nagy gondot fordítva a jövendő generációk zenei nevelésére is. A kórusegyesület minden tagja aktívan bekapcsolódott az Európai Kulturális Főváros 2023-as programjainak tervezésébe, előkészítésébe, lebonyolításába. Terveket készített az UNESCO által adományozott „Zene kreatív városa” cím méltó beteljesítésére, hogy Veszprém polgárai az újszülöttől a szépkorúakig aktívan tudjanak élni a muzsika erejével, mert, ahogy Kodály mondta: „A zene mindenkié!” Ennek jegyében immár négy éneklő-muzsikáló közösséget számlál a Kóruscsalád: a 2002-ben alakult ifjúsági Vokált (lásd: link             ), az autentikus népdaléneklés híveit 2016 óta tömörítő Dúdoló Népzenei Műhelyt (lásd: link     ) és a 2019-es Senior kórust (lásd: link                     ) Itt az idősebbek dalolhatnak tovább, az Oratórium- és Koncertkórustól való búcsúzásuk után. 

A Kóruscsalád próbáin és hangversenyein az együttes tárt kapukkal várja otthonában, a Hangvillában a város és a környék komolyzene-barátait.

Vallják: „Itt helyben kell megteremtenünk, zenésztársakkal összefogva magunknak mindazt, amire lelkileg, szellemileg szükségünk van és élhetővé tenni a világunkat.”


8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu