A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

8. műhely: „Tu es Petrus”

8. műhely: „Tu es Petrus”

Magyar oratórium részletek... Balogh Máté zeneszerző, Somos Csaba karnagy

Bemutató: Balogh Máté: Negatio Petri

Karnagy: Somos Csaba

Hangszeres kíséret: szimfonikus zenekar


Összkari repertoár:

Orbán György:  Gloria és Sanctus a XI. miséből

Liszt Ferenc:  Tu es Petrus – a Krisztus oratóriumból


Résztvevő kórusok:

Cantus Agriensis – Eger – Gergely Péter Pál

KataPult Kamarakórus – Budaörs – Ihász Kata

Mecsek Kórus – Pécs – Dr. Balatoni Sándor

Váci Harmónia Kórus – Szarka tamás

Vásárhelyi Zoltán Férfikar – Fót – Ress Tamás

Veszprém Város Vegyeskara – Erdélyi Ágnes



Balogh Máté zeneszerző

Balogh Máté Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és a nemzetközi Kodály Intézet adjunktusa, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke. Számos rangos nemzetközi és haza fesztiválon szólaltak meg kompozíciói, mint például: Manifeste Festival (IRCAM-Paris) Milano Musica, ECSA (Bruxelles), Kurtág&Ungarn (Bern), Bartók Szeminárium, Budapesti Tavaszi Fesztivál, stb. Ezeken kívül elhangzottak már darabjai szerte a világban, pl: Szlovákiában, Csehországban, Olaszországban, Svájcban, Kínában, Japánban, Franciaországban, az Egyesült Államokban.                                                                                          

Új darabja a Negatio Petri címet viseli. A mű a Dalvölgy Veszprém 2023 – „Éneklő Magyarország” program felkérésére készült. A vegyeskarra és szimfonikus zenekarra komponált kantáta Péter apostol háromszori tagadásának zenei illusztrációja, Szent Máté Evangéliumának szövegét véve alapul. A műben egyszerre három réteg van jelen. Az üstdobbal kiegészült harsonák kórusa Jézus elfogatásának drámai környezetét jelenítik meg. Az acapella kórus az evangéliumi elbeszélő által életre hívott „történeti kontextust” jeleníti meg, míg a vonósokkal kísért pszeudo-gregorián anyagok a római katonák és Péter közötti dialógusokat illusztrálják. A kakas megszólalását bariton szóló jelzi. A mű a szerző stílusára gyakran jellemző koncentrált, archaizáló deklamációval él. 



Somos Csaba karnagy

A Liszt-díjas művész 2016. április 1-től a Nemzeti Énekkar karigazgatója. Művészi zenei pályájának fókuszában egyszerre van jelen a vokális és instrumentális zene. Fő hitvallásának a szenvedélyes interpretációt tartja, hangsúlyozza a professzionalizmuson túli meggyőző zenei átütő erőt.

Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, előbb ének-zene tanár és karvezető, majd karmester szakon, Lukács Ervin és Gál Tamás tanítványaként. Elvégezte Johannes Moesus, Jürgen Jürgens és Jurij Szimonov mesterkurzusait. 22 éves kora óta aktív kórusvezető. Majdnem 17 éven át volt a Vasas Művészegyüttes Énekkarának karnagya. 2002-ben megalapította a Vass Lajos Kamarakórust, amelyet 2017-ig vezetett. Zeneigazgatóként dolgozott a debreceni Csokonai Színházban, majd a Pécsi Nemzeti Színházban, és vezető karnagya volt a Magyar Rádió Énekkarának. Vendégkarmesterként és karnagyként számos magyar szimfonikus zenekarral és hivatásos kórussal lépett fel. Külföldi zenekaroknál is vendégszerepelt, így a Salernói Filharmonikus Zenekarnál (Olaszország) és Japánban a Szakatai Filharmonikus Zenekarnál. Karnagyként és karmesterként gyakran hívják Spanyolországba, Olaszországba, Oroszországba, Romániába, Görögországba, Macedóniába, Ausztriába, Németországba és Kínába. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, zenei versenyek és fesztiválok gyakorta felkért zsűritagja. A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) társelnöke. Szakmai munkásságát Rubányi-díjjal, 2014-ben pedig Liszt-díjjal ismerték el. 2015-ben megszerezte a „Doctor of Liberal Arts” (DLA) tudományos fokozatot „summa cum laude”-minősítéssel. A kortárs magyar szerzők műveinek bemutatása terén szerzett érdemei, valamint a Nemzeti Énekkar élén végzett magas színvonalú kórusépítő munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetését vehette át 2020-ban.



8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu