A Dalvölgy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Szent Cecília Kórus - Kolozsvár

A kolozsvári Szent Mihály-templom kórusának és zenekarának legfőbb célja, hogy a liturgikus cselekményekben egyházzenei szolgálattal vegyen részt. Az énekelt zsoltárok, könyörgések, imák mind az Istent dicsőítik a zene eszközeivel. Templomukban a színvonalas egyházzenei szolgálat hosszú múltra tekint vissza, erről tanúskodik a templom gyönyörű hangszere is, a gazdag kottatár, és számos neves zenész munkája: Ruzitska György, Zsizsmann Rezső, Brosay Samu, hogy csak néhányat említsünk. Örököseik, a jelenlegi Szent Cecília muzsikusok ma is kamatoztatják az itt felhalmozódott szellemi és anyagi értékeket. Számukra fontos, hogy repertoárjuk minél változatosabb legyen, ezért a gregorián dallamkincstől a kortárs kórusművekig minden helyet kap énekkaruk liturgikus szolgálatában.

A szentmiséken való zenei részvételen kívül a megtanult műveket gyakran koncert keretében is előadják, ezeken a templom szólistái, kamarazenekara is közreműködnek. Tagjaik között amatőrök és hivatásos zenészek egyaránt vannak, a szent muzsika és a kóruséneklés szeretete eggyé kovácsolja őket. Hiszen együtt énekelni öröm, és aki énekel, az százszorosan dicsőíti az Urat.

Az énekkar és a kamarazenekar működését a Jóisten kegyelme, illetve a Szent Mihály római-katolikus plébánia és az Egyházzene-Kolozsvár egyesület szellemi és anyagi támogatása biztosítja.

A kórus karnagya és a zenekar vezetője Dr. Potyó István.


Dr. Potyó István

Dr. Potyó István egyházzenész, a kolozsvári Szent Mihály római-katolikus főtemplom kántor-karnagya 2004 óta, a BBTE – Zeneművészeti egyetem orgona és karvezetés oktatója, az Egyházzene-Kolozsvár egyesület alapító elnöke, illetve a Romániai Magyar Zenetársaság alelnöke. Legkiemelkedőbb zeneművészeti tevékenysége a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekarhoz fűződik, amelynek karmestereként az egyházi zenei műfaj számtalan gyöngyszemét mutatta be liturgiák, illetve koncertek alkalmával. 2022-ben a Szent Mihály templom restaurálási munkálatainak befejeztével, ünnepségsorozatra került sor, amelynek zenei felelőse volt és ehhez fűződnek az erre az alkalomra felkérésre készült zeneművek: Horváth Márton Levente kolozsvári miséje, illetve Selmeczi György Locus iste motettája. Házigazdája volt az első alkalommal megszervezett Magyar Egyházzeni Fórumnak, amelynek fő célkitűzése a hazai kortárs egyházzenei alkotások népszerűsítése és bemutatása. A 2019-ben útjára indított KlausenMusik nyári koncertsorozat megálmodója és fő művészeti vezetője, évente több mint 20 koncerttel. A Musica Transylvanica koncertsorozat is a nevéhez fűződik, amelynek fő célkitűzése az erdélyi egyházzenei alkotások bemutatása és népszerűsítése. Kutatási területe a 18-19. századi misealkotások, melynek során számos hazai műkincset kutatott fel, modern kottaírással digitalizált, elemzett, majd újra megszólaltatott.8200 Veszprém, Brusznyai u. 2. • (+36) 88 889 180 • info@vvve.hu